کشف سازههای دست کند زیر زمینی در جیرنده گیلان/بیان عنوان شهر زیرزمینی برای این سازهها میتواند نظراتی شتاب زده باشد
کاشف اسرار-معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری گیلان از کشف سازههای دست کند زیر زمینی در جیرنده شهرستان رودبار خبر داد و گفت:بیان عنوان شهر زیرزمینی برای این سازهها میتواند نظراتی شتاب زده باشد
به گزارش کاشف اسرار؛ ولی جهانی لنگرودی امروز با اعلام این خبر،اظهار کرد: بنا بر گزارشات واصله از سوی اداره میراث فرهنگی شهرستان رودبار در 28 فروردین ماه امسال مبنی بر کشف شواهدی از سازههای دستکند زیر زمینی شهر جیرنده رودبار، گروه پژوهشی به سرپرستی این معاونت جهت بررسیهای لازم به منطقه اعزام شد.
وی ادامه داد: بر اساس بررسیهای اولیه مشخص گردید که سازههای مذکور متشکل از چندین تونل تودرتو بوده که در زیر بخشهایی از شهر جیرنده امتداد یافته است.
این مسئول با ذکر جزئیاتی از این سازهها، خاطر نشان کرد: فضای ورودی فعلی سازه بدلیل رسوبگذاری و ریزش صعبالعبور است .
جهانی لنگرودی ،اضافه کرد:با ادامه مسیر به داخل سازه فضا تنگتر شده و در بخشهایی به طور کامل در اثر رسوبگذاری و نفوذ گل و لای مسدود شده است که جهت بازگشایی نیاز به انجام کاوشهای باستانشناسی دارد.
وی ابراز کرد:در جوانب این سازه، نورگیرهایی جهت تامین روشنایی مورد نیاز در این سازه تعبیه شده که در نوع خود جالب توجه است.
به گفته معاون میراث فرهنگی استان، اطلاعات محلی و بررسیهای صورت گرفته گویای وجود سازههای مشابه و متعدد دیگری در این منطقه است.
جهانی لنگرودی،ادامه داد: کاربریهای مختلفی همچون مخفیگاه، سکونتگاه فصلی، مکان مذهبی و یا تونلهای معدن یابان برای آن مطرح شده که این موارد نیز همچون تاریخگذاری، مساحت و پلان این سازهها نیازمند بررسی و پژوهشهای هدفمند باستانشناسی بوده که در دستور کار این اداره کل قرار دارد.
وی تاکید کرد: پیش از انجام مطالعات، بیان عنوان شهر زیرزمینی برای این سازهها میتواند تنها نظراتی شتابزده باشد.
این مسئول با اشاره به پتانسیلهای گردشگری بالای شهر جیرنده،اعتقاد دارد: کشف این سازه زیرزمینی در جیرنده در آینده میتواند این شهر را به مناطق موفق در جذب گردشگر در گیلان و کشور تبدیل شود.
جهانی لنگرودی،اذعان کرد: در صورت تامین اعتبار و با اتکا به پتانسیلهای استانی این آمادگی وجود دارد که کاوش هدفمند و علمی بر روی این آثار جهت پاسخگوی به ابهامات انجام شود.
وی متذکر شد: سازه دستکند جیرنده دومین سازه زیرزمینی استان گیلان است که به نظر میرسد مربوط به اوایل اسلام و یا حتی پیش از آن باشد.منبع:سایت اداره کل میراث فرهنگی استان