اختصاصی/ ثبت سد تاریخی سپیدرود،اولین سد ایران در دستور کار وزارت میراث فرهنگی قرار گرفت
کاشف اسرار-مدیرکل دفتر ثبت آثار، حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری از دستور کار قرار گرفتن سد سپیدرود شهرستان رودبار به عنوان اولین سد ایران برای ثبت در فهرست آثار ملی ایران خبر داد.
مصطفی پور علی امروز در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار کاشف اسرار در حوزه میراث فرهنگی با اعلام این خبر،اظهار کرد: سد مخزنی سفیدرود بر روی رودخانه سفیدرود و در پایین دست محل تلاقی دو رودخانه قزل اوزن و شاهرود، در 75 کیلومتری جنوب شهر رشت و در مجاورت شهر منجیل احداث شده است .
وی ادامه داد: قرارداد مطالعات سد در تاریخ 22 بهمن ماه 1331 بین بنگاه مستقل آبیاری و مهندسین مشاور اتکو-افر “Etco-Ofer” منعقد شد.
این مسئول،متذکر شد: پیمانکار طرح،”شرکت فرانسوی ساسرٍِ “Saser بنابر موافقت نامه 29 آذر ماه 1333 کارهای مقدماتی طرح را آغاز ولی قرارداد قطعی در خصوص اجرای ساختمان سد و تاسیسات جانبی آن در تاریخ 9 اسفند ماه 1334 منعقد شد.
پور علی،یاد آور شد: ساختمان بدنه سد سفید رود در تاریخ 25 بهمن 1340 به پایان رسید و در اردیبهشت ماه سال 1341 رسما افتتاح و بهره برداری از آن آغاز شد.
به گفته وی، هدف اصلی سد سفیدرود تنظیم جریان های ورودی به رودخانه سفیدرود جهت آبیاری 189 هزار و 832 هکتار اراضی شالیکاری دشت گیلان و فومنات “واقع در پایین دست بود.
مدیرکل دفتر ثبت آثار، حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری،اظهار کرد: اهداف فرعی ساختکنترل سیلاب، تولید انرژی برقابی با ظرفیت اسمی 87.5 مگاوات ساعت ، تأمین آب شرب و صنایع شهرهای مرکزی و شرق نزدیک گیلان، تامین نیازهای شیلات و آبزی پروری و دامپروری سفیدرود همچنین تامین نیاز محیط زیست بود.
پور علی هدف از دستور کار قرار گرفتن تشکیل پرونده برای ثبت سد سپیدرود را حفظ و حراست از یک بنای صنعتی برای نسل آینده بیان کرد.
وی خاطر نشان کرد:به اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری گیلان دستورات لازم جهت تشکیل پرونده برای اثر مذکور و انجام مکاتبه با مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای استان صادر شده و در حال انجام است.
پایان پیام