کاشف اسرار – رئیس اداره حفاظت و احیای تالاب های اداره کل حفاظت از محیط زیست گیلان ، حفاظت از تالاب های استان را ضروری دانست و با بیان این که حل معضل تالاب انزلی یک ابر چالش است ، اذعان کرد : وضعیت تالاب انزلی خوب نیست و شرایط جهان شهر شدن را ندارد .

به گزارش خبرنگار کاشف اسرار ، ” عباس عاشوری ” طی سخنانی در کارگاه آموزشی ارتباطات ، آموزش ، مشارکت و آگاهی افزایی ( سیپا تالاب بین المللی انزلی که در هنل کادوس رشت برگزار شد ، اظهار کرد : بنا به توصیه و تاکید کنوانسیون رامسر همه تالاب‌های بین‌المللی تا سال ۲۰۲۴ میلادی باید دارای برنامه ارتباطات، آموزش، مشارکت و آگاهی‌افزایی (CEPA) باشند

وی خاطر نشان کرد : این اداره کل پس از تدوین برنامه سیپا تالاب بین‌المللی انزلی و بوجاق نسبت به تدوین کتاب برنامه سیپا تالاب بین‌المللی امیرکلایه لاهیجان با مشارکت همه ذی‌نفعان و ذی‌مدخلان این تالاب‌ اقدام نمود.

این مسئول ، متذکر شد : این برنامه در راستای چشم‌انداز راهبردی سیپا یعنی «تالاب‌ها حفاظت می‌شوند، مورد بهره‌برداری خردمندانه قرار می‌گیرند، احیا می‌شوند و منافع آنها از سوی همگان به رسمیت شناخته و ارج نهاده می‌شود»، تدوین شده و کلیه اقدام‌های این اداره کل در راستای ارتباطات، ظرفیت‌سازی، آموزش، مشارکت و آگاهی‌افزایی با هدف حفاظت و بهره‌برداری خردمندانه از تالاب‌ها در چارچوب این برنامه انجام ‌خواهد شد.

به گفته عاشوری ” تدوین برنامه سیپا و انجام اقدام‌های اولویت‌دار آن، مصوبه دوازدهمین نشست کنفرانس متعهدین کنوانسیون رامسر در پونتا دل استه اروگوئه در ژوئن ۲۰۱۵ بوده و طی قطعنامه XII.۹ این برنامه هدف و چشم‌انداز برنامه سیپا را از طریق ۹ هدف و نتایج مورد انتظار با ۴۳ هدف شناسایی می‌کند و بر این اساس طیف گسترده‌ای از دست‌اندرکاران سیپا را پوشش می‌دهد.

وی اضافه کرد : بر این مبنا، تدوین این برنامه و انجام اقدام‌ات اولویت‌دار آن در دستور کار این اداره کل قرار گرفت و با توجه به توصیه کنوانسیون رامسر که اشاره کرده ؛ تالاب‌های بین‌المللی باید بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۴ میلادی کتاب برنامه سیپا داشته باشند، اداره کل حفاظت محیط‌زیست گیلان موفق به انجام و اجرای این توصیه شد و از این حیث در زمینه انتشار کتاب سیپا در زمره استان‌های پیشرو کشور است.

این متخصص علوم محیط زیستی ” هدف نهایی برنامه سیپا تغییر نگرش‌ها، دیدگاه‌ها و رفتارها است به نحوی که مردم برای حفاظت و بهره‌برداری خردمندانه از تالاب‌ اقدام نمایند؛ بی‌شک این امر در چارچوب برقراری ارتباط، آموزش، جلب مشارکت و سپس آگاهی‌افزایی در همه سطوح از متولیان دولتی تا بهره‌برداران تالاب انجام پذیر خواهد بود.

عاشوری ” به تبیین ویژگی تالاب بین المللی انزلی پرداخت و گفت : این تالاب ترکیبی از اکو سیستم دریا و خشکی می باشد و در سال 1375 شمسی بهترین عمق و وسعت طی 100 سال اخیر را داشت.

وی با اشاره به قرار گرفتن تالاب انزلی به سال 1372 شمسی در فهرست مونترو ، خاطر نشان کرد : بدترین وضعیت این تالاب مربوط به قبل از انقلاب در سال 1354 شمسی بوده که ناشی از خشکسالی نبود بلکه پسروی آب دریای خزر بوده است.

رئیس اداره حفاظت و احیای تالاب های گیلان با بیان این که تالاب انزلی ملعبه و بازیچه دریای خزر از گذشته تاکنون است ، تصریح کرد : تالاب ها زیستگاه پرندگان آبزی می باشد و وقتی آب دریای خزر بالا آمد خودش یک تهدید برای تمام زیستگاه های ایده آل پرندگان از بین رفت اما زیستگاه برای یک طیفی از پرندگان مناسب شد.

عاشوری ” با اشاره به افزایش بی رویه صید و شکار در تالاب انزلی ، تاکید کرد : این تالاب اول زیستگاه پرندگان ماهی ها و سپس برای بهره برداری جوامع محلی است .

وی با طرح سئوالی مبنی بر این که : ” آیا باید مردم محلی از منافع تالاب انزلی بهره برداری کنند ؟ ” ، معتقد است : جوامع محلی باید 100 درصد از آن بهره برداری بکنند.

این متخصص علوم محیط زیستی حل معضل تالاب انزلی را یک ابر چالش دانست ، اعتقاد دارد : علاوه بر این که باید به فکر تالاب باشیم باید به فکر مردم هم باشیم .

عاشوری ” وسعت تالاب بین المللی انزلی را حدود 19 هزار و 485 هکتار عنوان کرد و به وجود چهار منطقه حفاظت شده پیرامون آن تحت عنوانین : ” سیاه کیشم ، سرخان کل ، سلکه و حیات وحش چوکام ” اشاره کرد .

وی با بیان این که فقط 33 درصد از تالاب انزلی حفاظت شده است ، متذکر شد : امیدوارم یک روزی برسد به 15 درصد از آن احترام بگذاریم ، هم اکنون وضعیت تالاب مذکور خوب نیست و خیلی از جوامع محلی منفعت خیلی فوق العاده بالایی از آن بردند و دست کندن از منفعت خیلی سخت است.

این مسئول با بیان این که بخش اعظمی از تالاب انزلی غیر حفاظت شده است و مورد بهره برداری مفرط قرار می گیرد ، اذعان کرد : وضعیت تالاب انزلی خوب نیست و شرایط جهان شهر شدن را ندارد ، چون بهره برداری خردمندانه در آن وجود ندارد و به شدت دارند از آن بهره برداری می شود .

عاشوری ” به تفاوت تالاب انزلی با بخش جنوبی دریای خزر پرداخت و گفت : جنوب دریای خزر شامل : گمیشان ، خلیج گرگان و میان کاله ” خشک می باشد چون دریا پس رفته است ولی چون تالاب انزلی یک حوزه بسیار وسیع می باشد و حدود 3 هزار و 410 کیلومتر بوده خشک نشده است .

وی از وجود 2 میلیارد متر مکعب آب در حوزه آب خیز دریای خزر خبر داد و متذکر شد : نیاز آبی تالاب انزلی حدود 300 میلیون متر مکعب بوده و با این میزان حالش خوب است.

رئیس اداره حفاظت و احیای تالاب های اداره کل حفاظت از محیط زیست گیلان ” تالاب انزلی را یک تالاب کم عمق دریایی و ساحلی معرفی کرد که حیات و ممات آن را رودخانه ها مشخص می کند

عاشوری به تبیین برنامه های پیشنهادی خودش برای احیای تالاب انزلی پرداخت و گفت : در گام اول باید حفظ سطح تراز آب تالاب ( مدیریت بخشی در تالاب ) صورت بگیرد که در بر گیرنده مطالعه و اجرا دریچه تنظیمی آب در حوزه سیاه کشیم ، شرق تالاب انزلی با مسدود نمودن بخشی از منطقه سرخان کل ” است.

وی گام احیای دوم را مدیریت تلفیقی شامل : برداشت رسوب ، قطع درختان تازه رشد یافته ، نیزار و غیره ، پمپاژ آب دریا ، رها سازی کپور چینی همچون آمور ” و احیا تله های رسوب گیر از دیگر پیشنهادها عنوان کرد.

پایان پیام

Print Friendly, PDF & Email

اشتراک این خبر در :