اختصاصی / برگزاری چهارمین جشنواره آلوچه شاقاجی در رشت با چاشنی رونمایی ثبت ملی ؛ فرصتی برای رونق باغات و جذب گردشگر
کاشف اسرار – به همت *دهیاری و شورای اسلامی روستای اسلامآباد شاقاجی، چهارمین جشنواره آلوچه ” از ساعت 20 تا 23 با محوریت رونمایی از ثبت ملی این محصول و ترویج فرهنگ بومی در بخش سنگر شهرستان رشت برگزار شد.
به گزارش خبرنگار کاشف اسرار از سنگر ” این رویداد ترکیبی از برنامههای فرهنگی، ورزشی و اقتصادی بود که با استقبال گسترده مردم و مسئولان همراه شد .
در این جشنواره با شکوه ” محمد رضا احمدی سنگری – نماینده مردم رشت و خمام در مجلس شورای اسلامی ” – ” جواد حسن پور ، معاونت هماهنگی و امور عمرانی فرمانداری ” – ” مجید مهروانی بمانی – شهردار سنگر “و – ” سکینه رضایی دوست – رییس اداره میراث فرهنگی شهرستان رشت ” حضور داشتند .
رونمایی از ثبت ملی” آلوچه ” اسلام آباد شاقاجی با پیگیریهای دهیار و اعضای شورای اسلامی در فهرست رویدادهای گردشگری جمهوری اسلامی ایران ثبت ملی شده است .
دهیار روستای تاریخی” اسلام آباد شاقاجی ” طی گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ” کاشف اسرار ، اظهار کرد : این جشنواره زمینه ساز معرفی آلوچه شاقاجی به عنوان “مروارید سبز” و آغاز فرآیند ثبت ملی آن بود. هدف، تبدیل این محصول به یک برند اقتصادی و جلوگیری از فراموشی سنتهای بومی است .
مهرداد فلک دوست ” در تبیین – ویژگیهای منحصر به فرد ” آلوچه شاقاجی ” ، اظهار کرد : – آلوچه شاقاجی بهدلیل طعم ترشمزه و کیفیت بالا در استان گیلان شناخته شده است و در برگیرنده سه نوع بومی : پلاستیکی، امیری و پیوندی که مختص بخش سنگر هستند.
وی به برنامه های اجرا شده در چهارمین جشنواره آلوچه اشاره و ابراز داشت : اجرای لافندبازی توسط پهلوان جمشید حسینزاده و خانوادهاش ( زینب گلیور همسر وی به عنوان اولین بانوی لافندباز ایران در یونسکو ثبت شده است) ، یکی از آیتم ها بود .
این مسوول ، برگزاری کشتی گیلهمردی با حضور پهلوانان گیلان و مازندران . – اجراهای هنری: – کنسرت عباس پسندیده (خواننده محبوب گیلانی) و گروه آوای صومعه ، نمایش کمدی با حضور جابر وثوق و محمد هندی و فروش مستقیم محصولات: ” غرفههای عرضه آلوچه تازه، لواشک، صنایع دستی و غذاهای محلی ” از دیگر آیتم ها بود که با استقبال زیاد مردم مواجه شد.
فلک دوست ” با بیان اینکه برای برگزاری این جشنواره 1 هزار و 200 صندلی برای تماشای برنامه چیده شد ، از حضور حدود 2 هزار نفری اهالی شهرستان رشت و گردشگران ابراز خرسندی کرد.
وی به تبیین ابعاد اقتصادی و کشاورزی و آمار برداشت آلوچه پرداخت و خاطر نشان کرد : بخش سنگر دارای حدود ۴۰۰ هکتار باغ آلوچه و تولید سالانه 2 هزار و 500 تن این محصول است.
به گفته دهیار شاقاجی ” استان گیلان دارای حدود 2 هزار و 170 هکتار باغ، تولید 16 هزار و 500 تن به ارزش ۸۱۷ میلیارد تومان (۵۰ درصد درآمد از فروش مستقیم در جشنواره) است .
فلک دوست ، متذکر شد : چهارمین جشنواره آلوچه شاقاجی با همت دهیاری و شورای اسلامی، نه تنها ثبت ملی یک محصول را جشن گرفت، بلکه نمادی از دیپلماسی گردشگری روستایی* بود.
وی تصریح کرد : این جشنواره فرصتی برای معرفی خواص غذایی، تنوع فرآوردهها و نقش اقتصادی آلوجه در معیشت روستاییان به مراجعین و بینندگان از طریق رسانه ها بود .
این مسوول ، حمایت از کشاورزان و باغ داران محلی تولیدکننده آلوچه شاقاجی. ایجاد بازار فروش مستقیم و افزایش درآمد باغ داران ، معرفی پتانسیلهای گردشگری کشاورزی (اگروتوریسم) شهرستان رشت. آشنایی مردم با روشهای فرآوری سنتی و مدرن این محصول (مانند لواشک، ترشی، شربت، مربا، خشکبار) و پاس داشت فرهنگ و آیینهای بومی مرتبط با برداشت و فرآوری محصولات باغی ، از اهداف برگزاری این جشنواره برشمرد .
فلک دوست ” ، اضافه کرد : برگزاری جشنواره مذکور با هدف معرفی محصول محلی آلوچه شاقاجی بهعنوان “مروارید سبز” و برندسازی آن با پیوند اقتصاد، فرهنگ و محیط زیست، الگویی برای توسعه پایدار مناطق روستایی ایران ارائه داد.
نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی با حضور در چهارمین جشنواره آلوچه شاقاجی، ضمن ابراز خرسندی از دست اندرکاران برگزاری این رویداد، بر نقش آن در تقویت اقتصاد محلی و حفظ میراث فرهنگی تأکید کرد.
*محمد رضا احمدی سنگری ” آلوچه شاقاجی را به عنوان “مروارید سبز” معرفی کرد و از ثبت ملی این جشنواره تقدیر کرد و معتقد است این اقدام نه تنها از فراموشی سنتهای بومی جلوگیری میکند، بلکه امکان تبدیل آن به یک برند اقتصادی را فراهم می سازد .
– وی با اشاره به ویژگیهای منحصربه فرد آلوچه شاقاجی (طعم ترش مزه و سه نوع بومی : پلاستیکی، امیری و پیوندی)، بر لزوم توسعه بازارهای صادراتی تأکید نمود .
این مقام ، اشتغال زایی برای حدود 10 هزار باغدار و نقش جشنواره در فروش مستقیم محصولات ( حدود تأمین ۵۰ درصد درآمد باغداران) به عنوان دستاورد کلان اقتصادی برجسته شد و این رویداد نمادی از “اقتصاد مقاومتی” بوده که با ایجاد نشاط اجتماعی همراه است .–
احمدی سنگری ” در حاشیه جشنواره، از اجرای آیین های بومی مانند “لافندبازی” توسط پهلوان بین المللی جمشید حسین زاده و “کشتی گیله مردی” تجلیل کرد. این برنامه ها از دید او ابزاری برای احیای ورزشهای سنتی و تقویت هویت محلی هستند .
– کنسرت عباس پسندیده (خواننده محلی گیلانی) و نمایشهای کمدی نیز به عنوان عوامل جذب گردشگر و ایجاد فضای شاد مورد خرسندی او قرار گرفت .–
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان رشت ” طی گفتگویی با خبرنگار کاشف اسرار ” با تأکید بر اهمیت ثبت ملی جشنواره آلوچه شاقاجی، این رویداد را نقطه عطفی در حفظ میراث فرهنگی و توسعه اقتصادی استان گیلان می داند.
سکینه رضایی دوست ” به تبیین جایگاه ثبت ملی رویداد ملی آل.چه ” شاقاجی ” در استراتژی فرهنگی گیلان ، پرداخت و خاطر نشان کرد : ثبت این رویداد با همکاری اداره کل میراث فرهنگی استان و دهیاری و شورای اسلامی شاقاجی ، ثبت ملی این جشنواره را در دستور کار قرار داد.
وی هدف اصلی را تبدیل “آلوچه شاقاجی” به یک برند ملی و جلوگیری از فراموشی سنتهای بومی ، بیان کرد و معتقد است : برپایی چنین رویدادهایی ابزاری برای اشاعه فرهنگ اصیل گیلانی و ایجاد فضای شاد برای گردشگران است.
به گفته این مسوول ، استان گیلان تنها در یک سال بیش از ۲۰۰ جشنواره ثبت شده داشته که جشنواره آلوچه شاقاجی نماد بارز این تلاشهاست .
رضایی دوست ” از ثبت جشنواره های الوچه ، لافند بازی، جوکول، غذا و آیین نوروز خوانی « در دوران مدیریت خود در اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مرکز استان خبر داد.
وی ثبت ملی را ضامن حفظ دانش سنتی کشت آلوچه و استفاده از سبزیهای کوهی (مانند تره کوهی/شاقاجی) میداند که در تهیه غذاهای محلی کاربرد دارد .
رییس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری شهرستان رشت ” ، اعتقاد دارد : اجرای آیین هایی مانند لافندبازی توسط پهلوان جمشید حسین زاده و کشتی گیله مردی در جشنواره، به احیای ورزشهای سنتی کمک کرده است .
پایان پیام